H.R.Giger

22.09.2008 16:09

 

H.R. Giger, celým jménem Hans Ruedi Giger, se narodil 5. února 1940 ve švýcarském městě Chur.
Po dokončení ZŠ studuje na gymnáziu, kde skládá maturitu z kreslení.
Poté se věnuje studiu na umělecké škole,kterou zakončil v roce 1962, kdy se také konala jeho první výstava. V témže roce se seznamuje s herečkou Li Toblerovou, do které se zamiluje.
V roce 1967 vznikl první film o jeho tvorbě a pár se stěhuje do Anglie, aby Hans natočil další krátké, tentokrát už ale sci-fi filmy. Rok 1975 však pro něj přináší tragédii. Jeho přítelkyně po dlouhodobých depresích ukončuje svůj život. Smutek se snaží zahnat v umění a proto nepřestává dále tvořit. Pro sci-fi film DUNE, měl vytvořit kulisy, ale pro nedostatek financí projekt opouští.
1977-první cesta do Ameriky na výstavu hororu a fantasy. Poté dostává od scénáristy O’Bannona úkol, aby vytvořil vesmírné monstrum pro film Alien .Režisér filmu přilétá do Švýcarska a po shlédnutí Gigerových ateliérů a knihy Necronomicon, je jasné,kdo bude "otcem" aliena. Myšlenka a podoba všech stádií vetřelce, ztroskotaná vesmírná lod,exteriéry i interiéry jsou Gigerovým dílem. Paradoxní je, že při premiéře filmu však jeho jméno nebylo uvedeno ani v titulcích. Bylo dodatečně přidáno. Ale i tak Hans Ruedi Giger získal celosvětovou popularitu.
Jeho tvorba pokračuje, ale mnoho z jeho nápadů není využito, např již zmiňovaná DUNE, nebo i projekt pro film Batman. Věnuje se jak filmům, psaní knih, ale také tomu, čemu se vyučil -> navrhování nábytku.
Giger se jistě proslavil díky filmům, ale je to hlavně skvělý umělec, v surrealismu, v němž je v současnosti nejnadanější po celém světě vytvořil svůj vlastní styl: BIOMECHANIKA.

Ukázky z jeho děl najdete ve fotogalerii, viz Giger

 

Zpět

Fotogalerie: H.R.Giger

/album/fotogalerie-h-r-giger/gig1-jpg1/
/album/fotogalerie-h-r-giger/giger-detail-jpg1/
/album/fotogalerie-h-r-giger/giger-dvere-jpg2/
/album/fotogalerie-h-r-giger/giger-vlak-jpg1/

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.